vrijdag 22 januari 2010

Streep door de strenge filosoof


Deze week hadden collega Hanneke en ik een ontmoeting met een filosoof, althans iemand die zich bezig houdt met het filosoferen met kinderen. Mijn vooroordelen speelden weer eens op. Ik verwachtte een strenge, pezige heer uit de school van Pythagoras, met onverzorgde baard en wilde haren. Niets was minder waar: Marja van Rossum bleek een leuke, gevatte dame met pretoogjes. Ze woont ook niet ergens in een kuil in de Sinai, maar in een – zoals ze zelf zegt – “poppenhuisje” aan een Delftse gracht.

Het mag duidelijk zijn. Mijn beeld van de ascetische filosoof die zijn genialiteit paart aan een overdosis wereldvreemd autisme, kan na deze ontmoeting voorgoed op de helling. Marja bezoekt scholen in het hele land en leert kinderen creatief en analytisch te denken. Gewoon met alledaagse thema’s. Op slimme, want speelse, wijze zet ze kinderen van uiteenlopende leeftijden op een ander denkspoor. Ook in musea kun je daarmee aan de slag en scholen hebben daar behoefte aan. Voor Kröller-Müller ontwikkelde Marja bijvoorbeeld samen met educator Herman Tibosch de lessen Filosoferen met Natuur, Filosoferen met Beelden en Filosoferen met Schilderijen.

Kortom, Marja bleek een heel inspirerende persoonlijkheid die ons met haar wapenfeiten wist te enthousiasmeren. En waarom ook niet? Je kunt overal filosoferen? Dus ook in het Maritiem Museum. Over Rotterdam, verre reizen, scheepsnamen, havens, gezonken schepen, zeekaarten…

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten