vrijdag 19 augustus 2011

Jack Wouterse en Gerard Mercator


Gerard Mercator.
Ik weet het: ik ben een uitzondering, maar zodra ik de naam van deze cartograaf hoor, spits ik de oren.
Jij waarschijnlijk niet.
Dat is natuurlijk de spagaat waarin een educator zich regelmatig bevindt; een bepaald onderwerp is misschien heel belangrijk en in potentie reuzeboeiend, maar probeer dat je publiek maar eens wijs te maken…
Soms grijpen we naar een paardenmiddel. We vatten een moeilijk verhaal samen in een belachelijk kort tekstje, verwerken het tot een ludiek spel of maken er een aantrekkelijk ‘filmpje’ van. Het maken van zo'n educatief filmpje is een kunst op zich. Vooral het Klokhuis is daar meesterlijk in. Dit jeugdprogramma slaagt er al jaren in om met jonge, ADHD-achtige presentatoren op lichtvoetige wijze de meest complexe onderwerpen tot de essentie te fileren.
Voor ‘Recht zo die gaat!’, onze komende Mercator-tentoonstelling, probeerden we die aanpak te imiteren. Dat heeft Mercator wel verdiend. Vier eeuwen terug maakte deze Vlaamse cartograaf namelijk een zeekaart waarmee voor het eerst in de geschiedenis fatsoenlijk kon worden genavigeerd. Het gebruik ervan is echter tamelijk complex en nauwelijks in een kort tekstje te vangen. De oplossing?
Juist!
Een filmpje.
Geschikte deskundigen hadden we snel gevonden. Willem Busz, navigatiedocent aan het Scheepvaart en Transport College, en twee van onze eigen conservatoren wilden graag figureren. Toch vreesden we dat hun heldere uitleg niet afdoende zou zijn.
Te dociel.
En daarom hebben we acteur Jack Wouterse ingeschakeld om deze experts te verzachten, te vermenselijken. Grote vriendelijke reus Jack wist precies de juiste lekenvragen te stellen, waardoor een naturel gesprek met onze deskundigen ontstond waarin alle info op vrolijke wijze aan bod kwam. Jack bleek de ideale intermediair tussen cartograaf Mercator en het grote publiek.
Wedden dat Jack ook jou straks de oren laat spitsen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten