dinsdag 16 augustus 2011

Drie Nederlanders op de Titanic




Op 15 april 2012 is het honderd jaar geleden dat de Titanic ten onder ging. In de tussentijd zijn er natuurlijk veel meer schepen gezonken, maar deze ramp kennen we nog allemaal. Vandaar dat het Maritiem Museum in 2012 een kleine tentoonstelling aan de Titanic zal wijden. Nu is alles wel zo’n beetje gezegd en geschreven over dit passagiersschip, dus zochten we naar een originele invalshoek. Die hebben we gevonden. We concentreren ons op de lotgevallen van de drie Nederlandse passagiers aan boord: meneer Reuchlin, een directeur van de Holland-Amerika Lijn, kok Bolhuis en stoker Van der Brugge.
We gaan voor human interest.
Wat meneer Reuchlin betreft valt er een hoop te vertellen. Zijn familie heeft een archief bijgehouden, dus aan emotionele, persoonlijke objecten geen gebrek. Van Bolhuis is echter weinig bekend en Van der Brugge is ronduit een mysterie. We weten niet eens hoe hij eruit zag.
Lastig werken natuurlijk.
Vandaar dat de Titanic-projectgroep afgelopen donderdag de kunst heeft afgekeken bij het Airborne Museum in Oosterbeek en het nabij gelegen Openluchtmuseum in Arnhem. Qua onderwerpen natuurlijk mijlenver verwijderd van onze tragische oceaanreus, maar de manier waarop deze twee musea onze emoties bespelen, bleek toch erg leerzaam. Het Airborne Museum wemelt van de persoonlijke ooggetuigeverslagen die de slag om Arnhem tastbaar maken, terwijl het Openluchtmuseum vooral veel ‘gewone’ mensen aan het woord laat, waardoor zelfs een stoffig onderwerp als klederdracht een snaar weet te raken. Beide gebruiken vooral veel citaten, veel soundbytes en heel veel directe en indirecte sfeerbeelden. De museumobjecten doen er nog wel toe, maar krijgen een menselijke context.
Dat gaan we voor de Titanic ook proberen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten