vrijdag 26 april 2013

Liefde op het eerste gezicht in de Museumstraat



Begin juni doen we weer mee aan de Museumstraat.  Samen met negen andere musea (vorig jaar vijf; het concept slaat aan) duiken we op in vier uiteenlopende straten in Rotterdam: het Kastanjeplein in Schiebroek, de Blokweg op Feijenoord, de Jacob Catsstraat in het Oude Noorden en tenslotte de Jericholaan in Kralingen.
Van volksbuurt op Zuid tot chique buurt op Noord, zeg maar.
Elk museum is te gast in een particulier huis en doet daar samen met de bewoners zijn ding. Deze week ging ik alvast op visite bij Lou en Johanna aan de Jericholaan. Eerder werden we aan elkaar gekoppeld tijdens een speeddate in een ouderwets doorrookt café aan de Jericholaan waar alle musea zich presenteerden aan de bewoners van de gasthuizen en vice versa. Ik hoopte op een maritieme klik en die was snel gevonden. Lou en Johanna wilde me graag in huis hebben. Liefde op het eerste gezicht.
Waarom past het Maritiem zo goed bij dit echtpaar?
Tja, dat is wel verrassend. Ik ga dit jaar onder andere op pad met een authentiek 18de eeuws VOC-kanon, terwijl Lou en Johanna beslist vredelievende types zijn. Hij is gepensioneerd wiskundeleraar met een passie voor klassieke muziek en zij een kundig huisarts. Johanna bedacht zelf een perfecte link.
“Mijn vader was in de jaren vijftig marconist op een zeesleepboot”, vertelde ze me in het café.
“En mijn overgrootvader heeft ooit nog een postschip naar Suriname gevaren”, voegde Lou toe.
Op het eerste gezicht heeft dat weinig met ons VOC-kanon te maken, maar Johanna had goed naar mijn verhaal geluisterd en vroeg: “Vertelde jij niet dat jullie kanon ook gebruikt werd als communicatiemiddel?”
Daar had ze gelijk in. Het VOC-kanon - slechts 90 cm lang en van een bescheiden kaliber - werd vooral afgeschoten om de andere  schepen uit het eskader er beleefd op te wijzen dat er overlegd moest worden. Over de route bijvoorbeeld of, meer heldhaftig, een aanvalsplan. Er bestonden al wel signaalvlaggen, maar die vielen niet altijd op. Een kanonsschot hoor je niet over het hoofd.
Communicatie op zee. Dat wordt dus ons bindende thema.
Een week later ging ik dus bij Lou en Johanna thuis op bezoek. Ze bleken prachtige spullen van hun vader en overgrootvader te bezitten en we bedachten een sfeervolle act waarin hun gigantische, donkere kelder het decor wordt voor drie verhalen over communicatie op zee. De mooie persoonlijke anekdotes van Lou en Johanna koppelen we aan onze eigen VOC- objecten.
Kom dus vooral even op visite als de Museumstraat in de Jericholaan landt.

Museumstraat 2013:

Jacob Catsstraat (Oude Noorden): 1 juni
Blokweg (Feijenoord): 2 juni
Kastanjeplein (Schiebroek): 8 juni
Jericholaan (Kralingen): 9 juni

Steeds van 12 tot 17 uur

Zie ook: www.museumstraat.nl

1 opmerking:

  1. Wat een leuk verhaal weer Robert! Mag ik die overnemen in de Museumstraat nieuwsbrief ?

    BeantwoordenVerwijderen