dinsdag 8 april 2014

Warme kernfusie



Tussen al het andere economische leed is het u misschien ontgaan, maar in de afgelopen jaren woei er een straffe noordoostenwind door de Rotterdamse cultuursector. Bezuinigingen dwongen tot sluiting van historisch museum De Dubbelde Palmboom en de vlucht van het Nationaal Onderwijsmuseum naar Dordrecht. Wie een Afrikaans masker wil bewonderen in het Wereldmuseum moet zich tegenwoordig eerst een weg banen door culinaire hoogstandjes en klop je aan bij het Schielandhuis voor een bezoek aan Museum Rotterdam, dan kom je van een koude kermis thuis.
Kortom, er is een hoop gebeurd.
In dat licht valt het vertrek van ons museumschip De Buffel naar Hellevoetsluis onder het kopje ‘klein leed’. De volgende spannende stap is echter de fusie die we met onze buren van Het Havenmuseum aangaan. Een gedwongen huwelijk, ingefluisterd door de Gemeente Rotterdam, maar wel  een begrijpelijke; ik weet ook pas sinds mijn sollicitatie dat het om twee afzonderlijke musea gaat. Qua onderwerp vertonen beide instituten veel raakvlakken, maar toch leven het Maritiem Museum en het Havenmuseum sinds de jaren tachtig met de ruggen naar elkaar toe. Gescheiden van tafel en bed, zeg maar. Beide musea waren voor die tijd een geheel, maar de echtscheiding was destijds een initiatief van…  eh… tja… de Gemeente Rotterdam.
O ironie.
Na alle bezuinigingen kunnen we echter weer vooruitkijken. En ik moet zeggen: het uitzicht bevalt prima. Informeel wordt er inmiddels samengewerkt en de wederzijdse vooroordelen blijken beperkt houdbaar; het Havenmuseum wordt niet bevolkt door ijzervretende rouwdouwers en het Maritiem niet door stoffige boekenwurmen.
De educators van beide musea mochten als eerste daten. Maaike, de collega van het Havenmuseum, Hanneke en ik zijn nu al zijn ruim een jaar bezig met allerlei gezamenlijke projecten. Tot grote vreugde van beide partijen: we delen immers dezelfde passie voor maritieme verhalen en kunnen samen alle publieksgroepen bedienen. Afgelopen weekend (5 en 6 april) is met de opening van Wonen op Water een volgende fase in de verloving aangebroken. We openden de eerste tentoonstelling waarin de sterke punten van zowel het binnen- als buitenmuseum naar voren komen. Onze boekenwijsheid, scheepsmodellen en know-how van tentoonstellingsbouw werden gecombineerd met de kennis en het netwerk van het Havenmuseum. Belangrijk, want dankzij de contacten van het Havenmuseum met  de liggers - de bewoners van woonschepen -  in de museumhaven, konden we de tentoonstelling verrijken met leuke foto’s, interviews en een boeiende rondwandeling.
Over dat laatste meer in een volgend blog.
De gevreesde koude kernfusie lijkt dus een warm huwelijk te worden. Als we eind dit jaar officieel in het huwelijksbootje stappen, leveren alle bezuinigingen dus toch nog iets moois op. Zou de crisis in de cultuursector dan eindelijk voorbij zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten