vrijdag 21 mei 2010

Ron de inspiratiebron


In september werd ik overrompeld door Ron de Bruin. Ron is geschiedenisdocent aan de PABO van Hogeschool Rotterdam en hij leek mij wel een interessant klankbordcontact (een vreselijk woord, ik weet het). Dat bleek een voorzichtige veronderstelling. Ron is nog van vóór ADHD, maar barst werkelijk van de creatieve ideeën die hij het liefst ook meteen wil uitvoeren. Geschiedenis is voor hem een onuitputtelijke inspiratiebron voor verhalen en activiteiten. Onvermoeibaar stalkt hij zijn studenten met zijn hang naar historische sensatie, in de hoop dat zij dat later weer doorgeven aan hun leerlingen. En verdraaid, dat lukt hem nog ook.

Ik liet mij overtuigen in Gouda. Op een gure maar zonnige dag in mei hadden vijftig tweedejaars-PABO-studenten zich in het centrum van deze stad geposteerd. Doel: eerstejaars studenten laten zien hoe je op een creatieve manier met geschiedenis om kunt gaan. Geïnspireerd door Ron hadden de studenten hun best gedaan op historische verhalen, toneelstukjes en spellen die de Goudsche Canon voor het voetlicht brachten. En inderdaad, ze hadden er iets moois van gemaakt: van stroopwafelpuzzels en een biermerkenspel tot een quiz over Goudsche pijpen. De eerstejaars lieten zich enthousiast meevoeren en inwoners van Gouda mochten en passant meegenieten.

Volgend jaar is het Maritiem Museum aan de beurt. Dan werpen verse tweedejaars-studenten zich op onze Maritieme Canon. Vier vrijdagen lang zullen ze schoolkinderen (en gewone bezoekers) vermaken met spel, verhalen, rondleidingen en living history. Ook weer zo’n idee van Ron de Bruin.

Benieuwd naar Ron? Surf eens naar: http://www.youtube.com/watch?v=0L492LWoU78. Daar vind je zijn afscheidspraatje uit 2009 voor afstuderende PABO-studenten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten