vrijdag 10 februari 2012

Professor Plons naar de beurs


Nog twee maanden en dan nemen we afscheid van de huidige kindertentoonstelling over Professor Plons. Zijn opvolger – een ietwat verhipte Professor – staat echter al te trappelen in de coulissen. Er wacht hem een zware taak: bij de opening op 16 juni moet hij de oude Plons volledig doen verbleken. Gelukkig krijgt hij hulp.
Dinsdag kregen we een mailtje binnen van collega Sjoerd de Meer:

“Op een veiling in Dordrecht is Professor Plons er vandaag in geslaagd om twee bijzondere en unieke 19de eeuwse hondjes te verwerven.
De hondjes werden voor een bedrag van € 80,- afgehamerd en door de veilinghouder toegewezen aan 'Professor Plons'. Inclusief opgeld en administratiekosten komt de totale uitgave van de professor uit op ca. € 110,-.
Aangezien professor Plons slechts € 100,- bij zich had, wordt voor de nog resterende € 10,- een beroep gedaan op crowdfunding onder het personeel van het Maritiem Museum Rotterdam.”

Wat maar weer illustreert hoe collega’s hun best doen om de nieuwe Plons bij te staan. Samen met conservator Wouter Heijveld heeft Sjoerd zich namelijk geworpen op de zogenaamde “collectie” van Plons. Aan boord van het speelschip van de Professor – de Plons 004 – vinden kinderen straks een onderzoeksruimte met de meest uiteenlopende objecten. Van bovengenoemde hondjes – die zeemansvrouwen in het kozijn zetten om aan te geven of manlief thuis was of op zee – tot oude scheepsmodellen, maritieme schilderijen en bewerkte walrustanden.


Onze nieuwe Professor blijkt namelijk een heuse verzamelaar te zijn; een neurotische collectioneur die, om zijn onbeheersbare verzamelwoede te reguleren, wel wat hulp van kinderen kan gebruiken. Zoiets zet je natuurlijk niet in scene met tweederangsspulletjes. Vandaar dat in de eigen collectie en op beurzen en veilingen wordt gezocht naar de ultieme Plons-objecten.
En Sjoerd doet dat door zich op een veiling in te schrijven als niemand minder dan Plons zelf. Zo komt de nieuwe Professor voortijdig tot leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten