vrijdag 30 maart 2012

Gemanipuleerde uitslagen


Welke bewering over piraat Claes Compaen is waar?

A: Hij stierf in een gevecht
B: Hij werd gemarteld en daarna onthoofd
C: Hij stierf in bed

Welke piraat heeft echt bestaan?

A: Piet Piraat
B: Zwartbaard
C: Jack Sparrow

Twee vragen uit de maritieme kennisquiz die conservator Ron Brand en ik afgelopen zaterdag afnamen tijdens de Dreamnight at the Museum. Een speciale avond voor chronische zieke kinderen en hun ouders, broertjes en zusjes. Vele collega’s waren vrijwillig aanwezig en trokken alles uit de kast om er een onvergetelijke avond van te maken. Sommigen sloegen aan het schminken; de zakelijk directeur bakte pannenkoeken; het hoofd collecties speelde, samen met een TD’er, voor viking; de jongens van collectiebeheer leerden kinderen knopen; medeblogger Pieter Jan maakte maritieme portretfoto’s; en meer leuks. Bovendien hadden we een blik piraten opengetrokken.
Acteurs uiteraard.
De Dreamnight (maar dan at the Zoo) is al langer een begrip in de dierentuinwereld. Een ideetje van dierverzorger Peter van der Wulp uit Blijdorp dat inmiddels wereldwijd door ruim 230 dierentuinen wordt nagevolgd. Het Maritiem Museum verzorgde de eerste (althans, in Europa) Dreamnight at the Museum. Het werd een bijzondere avond: vol blije kindergezichten, ontroerde ouders en fijne collega’s. Goed voor de teamspirit en super voor de kinderen.
En wat de quiz betreft…
De strijd moest per se tussen een kind en een van zijn ouders gaan. Uiteraard hadden Ron en ik de quiz dusdanig gemanipuleerd dat de kinderen altijd als winnaar uit de bus rolden.
Toevallig.
De eerste vraag was er dus typisch een voor een volwassene (antwoord C) en de tweede voor een kind (antwoord B). De verslagen vaders en moeders speelden hun verliezersrol glansrijk uit, met veel misbaar en verbijstering.
Trots dat de jonge winnaars waren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten