vrijdag 5 februari 2010

Jonge Goden (2)


Ik voorspelde het al in mijn vorige blog: educators uit diverse Rotterdamse musea hebben zich deze week op de seniorenmarkt geworpen. Boeiende materie. De studiemiddag speelde zich af in het Belasting en Douane Museum, alwaar we in stijl door een oudere heer op koffie werden getrakteerd. Belangrijkste spreker – en gezien haar leeftijd ook een beetje ervaringsdeskundige – was Letty Ranshuysen. Letty runt een onderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in cultuurdeelname en snapt dus hoe je senioren naar een museum kunt lokken. Dat kwam ze ons uitleggen. Hoewel de aanwezige educators zich correct probeerden te gedragen, proefde ik toch het nodige onbegrip voor onze oudste doelgroep. Zomaar wat citaten:

“Ze zeuren om koffie.”

“Wij proberen juist om van ze af te komen.”

“Ze bezoeken ons via een arrangement met de Spido, maar eigenlijk hebben ze alleen maar interesse in het toilet. Daarom hebben we het altijd over plas-arrangementen.”

Letty had weinig op met dit onbegrip. Onze neiging om vooral jongeren te pleasen en daarmee – impliciet – ouderen te minachten, vindt ze erg kwalijk. Het Zeeuws Museum noemde ze als voorbeeld van een museum dat misschien in onze ogen heel hip en vernieuwend bezig is, maar ondertussen wel de seniorendoelgroep van zich vervreemdt. Om het gelijk van de senior demografisch te onderstrepen gooide Letty er wat cijfers tegenaan: in 1990 waren er 3,2 miljoen 55-plussers, nu zijn dat er 4,7 miljoen. “Een belangrijk deel van onze bevolking dat recht heeft om te genieten van het culturele aanbod.”, voegde ze er fijntjes aan toe.

Geen speld tussen te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten