vrijdag 25 juni 2010

Vragen aan Margriet


Binnenkort openen we een mooie tentoonstelling over prinses Margriet. Margriet werd meteen na haar geboorte in 1943 een belangrijk symbool voor de, door de oorlog geplaagde, koopvaardij. Een prinses met een maritiem tintje dus.

Vandaar.

In de tentoonstelling is op subtiele wijze een kinderlijn verweven. Via kindvriendelijke teksten en grappige kijkdoosjes gunnen we kinderen een kijkje in het leven van een echte prinses. Een beetje ontluisterend eigenlijk, want prinses Margriet blijkt gewoon een mens van vlees en bloed te zijn. Ze droeg nooit prinsessenjurkjes, ging gewoon naar school en ontmoette geen prins op het witte paard.
Acteur Geert van Doorn zal, in de rol van adjudant van de prinses, kinderen rondleiden door de expositie. Waarschijnlijk weet hij de meeste vragen over Margriet wel te beantwoorden, maar gelukkig kan hij de moeilijkste doorspelen aan de prinses zelf. De kinderen beëindigen de rondleiding namelijk met het schrijven van een brief aan Margriet. Die brieven, en uiteraard ook de antwoorden, zijn straks in de tentoonstelling te zien.

Een tijdje terug vroegen we twee schoolklassen om alvast wat brieven te schrijven opdat we de tentoonstelling niet met lege vitrines hoefden te openen. Dat leverde leuke vragen op:

Kunt u het paleis uit zonder gefotografeerd te worden?

Wat wou u vroeger worden?

Zou u ook wel eens een gewone mevrouw willen zijn?

Hoe was uw kindertijd? Had u altijd jurken aan of ook wel eens een rok of broek?

Benieuwd naar de antwoorden? “Prinses Margriet, Boegbeed van de Koopvaardij” loopt van 2 juli tot 9 januari 2011.

illustratie: Michiel Moormann

1 opmerking:

  1. Leuk om steeds je werk van dichtbij te volgen. Veel succes vrijdag bij de opening! Tip: doe een oranje stropdas om!

    BeantwoordenVerwijderen