vrijdag 6 augustus 2010

En er zat niet eens een dak op!


Onlangs kampeerden we drie weekjes in de Languedoc en meestal verdunnen we onze luiervakanties dan met een scheutje natuur en cultuur. Niets hoogdravends hoor, we wandelden door een spectaculaire Gorge en bezochten vestingstad Carcassonne en enkele Katharenkastelen. De recensie van dochter Loes (10) loog er echter niet om. Op de achterbank van een bevriend stel luchtte ze haar hart:
“Daar heb ik nu al mijn hele leven last van! Zijn we lekker op vakantie, moeten we weer naar zo’n kasteel! En er zat niet eens een dak op!”
Vandaar dat Ria en ik besloten dat het beter was om de opgravingen van de Gallo-Romeinse stad Oppidium d’Enserune zonder de kinderen te bezoeken. Het was prachtig weer en de kinderen vermaakten zich toch wel in het zwembad. Zodoende piepten we er twee uurtjes tussenuit.
Een deceptie.
Achteraf waren we blij dat we de kids op de camping hadden achtergelaten. Niet dat de opgraving niet spectaculair was. Welnee, voor de historische fijnproever waren de blootgelegde fundamenten op de 100 meter hoge heuvel juist erg indrukwekkend. Er was alleen niets, maar dan ook helemaal niets, gedaan om de leek te enthousiasmeren. Geen visualisaties van het leven vlak voor onze jaartelling. Geen meeslepende uitleg. Geen audiotour. Geen gidsen. Geen speelse speurtocht. Geen workshop archeologie. Slechts abstracte fundamenten en, ach ja, toch ook nog een museum voor de belangrijkste bodemvondsten… met een dak erop.
Had onze dochter zich daar dan wel vermaakt?
Ik vrees van niet. Sinds de jaren vijftig was er niets aan het museum veranderd. Rijen vitrines met honderden vazen, potscherven, muntjes en olielampjes. Geen van de objecten kreeg extra aandacht. We moesten zelf maar uitzoeken welke vondst van historisch belang was.
Loes had het me nooit vergeven.
Nee, dan Naturalis. Direct na onze vakantie bezochten we met Loes en een vriendinnetje het natuurhistorisch museum in Leiden. In Naturalis wordt praktisch het gehele dierenrijk op prachtige, vaak interactieve wijze, tentoongesteld. Mét informatie voor jong en oud. En een goed dak! We waren er drie uur zoet.
“Hoe vond je Naturalis?”, vroeg ik Loes op de terugweg in de auto.
“Veel leuker dan die saaie kastelen in Frankrijk!”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten