Je ooit afgevraagd wat al die mensen die in een museum werken nu de hele dag doen? In 'De educator vertelt' laat educator Robert van Herk zien wat hem dagelijks boeit en bezig houdt, welke interessante mensen hij ontmoet, welke leuke ideeën spontaan leiden tot nieuwe projecten en vooral wat er nu gebeurt achter de schermen van het Maritiem Museum Rotterdam.
vrijdag 13 augustus 2010
Sinusoïde, valpijpschepen en ander moois
Ik hoef u natuurlijk niet uit te leggen wat hydrodynamisch onderzoek is, een valpijpschip, een bulbsteven of een cavitatietunnel. Toch zijn dit voor veel - heel veel - mensen volstrekt nieuwe begrippen. Als educator probeer ik bezoekers te behoeden voor al teveel vakjargon, en zorg ik ervoor, als maritieme krachttermen echt niet te vermijden zijn, dat de begrippen in ieder geval helder worden uitgelegd. Normaal een klein facet van het dagelijks werk, maar nu we de tentoonstelling “Vloeiende Lijnen” voorbereiden vliegen de vaktermen mij letterlijk om de oren.
“Vloeiende Lijnen” behandelt de - verrassend interessante - geschiedenis van de technische scheepstekening. Bij de samenstelling van deze tentoonstelling krijgen we hulp van gastconservator Gerbrand Moeyes, een kenner die zeer boeiend over dit, toch tamelijk specialistische, onderwerp kan spreken. Gerbrand en ik hebben een prettige rolverdeling uitgedacht: hij legt begrippen als eenpunts-afmeersysteem en sinusoïde omstandig aan mij uit en ik vat dat populistisch voor u samen. Uiteraard controleert Gerbrand nog wel of mijn beknopte versie strookt met de waarheid. Overbodig te bloggen dat mijn onnozele alpha-hersenen het uiterste vergen van Gerbrands bèta-geduld.
Toch weet hij mij aardig te bestuiven met al zijn technische uitwijdingen. Sterker nog, ik heb in de afgelopen twee maanden zoveel bijgeleerd dat ik ons publiek begin te overschatten. Dat bleek toen ik de ondertitels schreef voor een geluidloos filmpje over het testen van modelschepen door onderzoeksinstituut Marin. Ik citeer:
“Cavitatie is het ontstaan van dampbellen die het schroefblad of roer aantasten.”
“Een goed ontworpen schroef geeft zo min mogelijk cavitatie en geluidshinder.”
“Wablief?”, was de bondige reactie van projectleider Lucie.
Misschien kon u de ondertitels nog redelijk doorgronden, maar in een filmpje van twee minuten, vol met dit soort boodschappen, gaat deze informatie echt te ver. Ik heb de ondertitels inmiddels aangepast.
Het is maar goed dat we dit soort zaken van te voren op elkaar testen; kennelijk zinkt ook een educator makkelijk weg in beroepsjargon.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten