vrijdag 10 september 2010

Eigenwijs teefje


In juni stelde ik jullie voor aan Sjaak, een scheepshond die de hoofdrol speelt in een nieuwe, gelijknamige museumles voor groep 1 tot en met 4. Sjaak is gebaseerd op een bestaande scheepshond: Essin, een teefje (!) uit Vlaardingen. Inmiddels is het lesmateriaal voor Sjaak gereed. Volgende week verwachten we de eerste kleuters.

Illustrator Michiel Moormann heeft in de afgelopen maanden zijn best gedaan om van Essin een overtuigende Sjaak te maken. Sjaak is namelijk een zielig scheepshondje; hij is een beetje eenzaam en hoopt dat de kinderen hem willen helpen met het zoeken naar een vriendje. Een sneu geval dus. Dat kunnen we van Essin niet zeggen. Essin is een vrolijke hond, weliswaar stronteigenwijs zodra er een camera in de buurt komt, maar allesbehalve eenzaam. Gelukkig kun je in photoshop de waarheid naar je hand zetten.
“Maak er maar een heel zielig portret van”, suggereerde ik Michiel toen we een close-up van Essin bestudeerden. Dat wilde hij wel. Hij produceerde veertien prachtige prenten om het verhaal van Sjaak mee te illustreren.
“Zielig genoeg?”, vroeg Michiel hoopvol toen hij mij zijn eerste grafisch gemanipuleerde Sjaak liet zien.
“Ja heel droevig, maar wat mij betreft kan het nog sipper?”
Dat was geen probleem. Michiel trok de oogleden van Sjaak op tot dramatische hoogte en nu kan de hond de concurrentie met ieder huilend zigeunerjongetje aan. Het resultaat zie je hierboven.

Zakdoekje?


Meer zien van Sjaak? Surf naar: http://intranet/website/index.cfm?itm_id=285&http://www.maritiemmuseum.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten