zondag 19 september 2010

Voltooid verleden puberteit


Afgelopen woensdag kregen we bezoek.
Ongeveer honderd tweedejaarsstudenten van de PABO kwamen kennismaken met het Maritiem Museum. Vaak voor het eerst, soms opnieuw:

“Bestaat Professor Plons nog?”

“O ja, De Buffel! Die gevangenis onderin het ruim vond ik vroeger zo eng...”

De reacties van de aspirant-leerkrachten illustreerden pijnlijk ons onvermogen om pubers over de vloer te krijgen. Kennelijk hadden de studenten het Maritiem Museum sinds hun kinderjaren niet meer bezocht. Ach, ik troost me met de gedachte dat dit een probleem is voor elk museum. Zelfs een toegankelijke attractie als Diergaarde Blijdorp - mijn vorige werkgever - is een no-go-area voor pubers.
Het zal wel iets met hormonen te maken hebben.
Juist daarom waren we erg blij met al die jonge meiden en jongens van de Hogeschool Rotterdam. Op drie vrijdagen in maart en op vrijdag 1 april zullen ze ons museum min of meer overnemen. Dan promoten ze de Maritieme Canon door schoolkinderen te trakteren op workshops, living history, voorleesverhalen, mini-musicals en meer. De studenten zullen illustere maritieme helden als veldheer Corbulo, Michiel de Ruyter en ingenieur Roentgen tot leven wekken en vergeten maritieme gebeurtenissen afstoffen. Een samenwerking waar we erg veel van verwachten. Al was het maar door het veelbelovend enthousiasme van de begeleidende vakdocenten: Ron de Bruin, Hans de Vries en Vincent Bacx. Het was aan hun ronkende peptalks te danken dat we afgelopen woensdag rond 16.30 uur al die studenten mochten verwelkomen die zich vrijwillig hadden ingeschreven voor het project.

Stel je eens voor: honderd post-pubers die ontzettend veel zin hebben in een samenwerking met ons mooie museum. Alsof hun adolescente afkeer van musea nooit heeft bestaan. Gedwee propten de dames en heren zich in onze Zadkine Zaal. Daar lieten ze zich, zittend op de grond, gewillig inpraten door bovengenoemde docenten en ondergetekende.
“Wat een tof project!”, fluisterde een van de meiden me toe. Overduidelijk een gevalletje voltooid verleden puberteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten