vrijdag 19 november 2010

Een terechte winnaar


Mooi plaatje toch?
Dit is het uitzicht vanaf de 13e verdieping van het het Scheepvaart en Transport College (STC) aan de Lloydpier. In de verte zie je de mist naderen die nog geen uur later Rotterdam veranderde in een ondoorzichtige witte soep. Ik was afgelopen dinsdag uitgenodigd om de uitreiking van de Job Dura Prijs bij te wonen. Deze vond plaats in het STC.
Vandaar.
Het thema van deze tweejaarlijkse prijs van 25.000 euro was “Morgen Wijzer”. En zodoende was een strenge vakjury het afgelopen jaar op zoek naar het meest duurzame en innovatieve bouwproject op het gebied van onderwijs. Aanvankelijk werd er heel breed gezocht, waardoor ook de renovatie van ons marineschip De Buffel en de educatieve baobab van Diergaarde Blijdorp in het plaatje pasten, maar later werd de blik vernauwd richting schoolgebouwen. Hoe het ook zij, als troost werden we in ieder geval wel uitgenodigd voor de uitreiking.

Eenmaal op de 13e verdieping gearriveerd bleek ik natuurlijk dramatisch underdressed. Dura, de initiatiefnemer van de prijs, is een grote Rotterdamse aannemer en het leeuwendeel van de aanwezige bestond dan ook uit gewichtige middelbare heren in iets te ruime kostuums en dito overjassen. Vooral veel belangrijke mensen uit de bouwwereld dus. De genomineerden waren daardoor makkelijk te herkennen: van die informeel geklede dames en heren uit de onderwijswereld. Daar paste ik dan weer wel tussen.

Ook de collegezaal waar de winnaar bekend werd gemaakt, bood trouwens een adembenemend uitzicht. Dat spektakel was natuurlijk ruis voor de sprekers en uit mededogen werd al snel een enorm gordijn dichtgetrokken.
Even later bleek de winnaar van de Job Dura Prijs de RDM Campus te zijn. Volstrekt terecht. De enorme industriehallen van deze roemruchte werf bieden sinds kort onderdak aan onderwijs (mbo en hbo), bedrijven en evenementen. Stond RDM voorheen voor Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, nu betekent het Research Development and Manufactouring – op zich al knap gevonden - en een zogenaamd Innovation Dock is nu het kloppend hart van wat kort geleden nog een terminaal industrieel complex was.
Een successtory.

Tegen zo’n miljoenenproject was onze heringerichte Buffel natuurlijk niet opgewassen, maar het uitzicht was gelukkig mooi en de winnaar inspirerend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten