vrijdag 24 december 2010

Opoffering met Kerst


Waar vind je deze dagen nog een klassieke kerststal?

Een onverwachte vraag die me toch bezighield zo vlak voor Kerst. Punt is namelijk dat we voor de China-tentoonstelling op zoek zijn naar alledaagse gebruiksvoorwerpen waarvan de Nederlander niet beseft dat de oorsprong in China ligt en de Chinees niet beseft dat ze uit het westen stammen. De opwindwekker is daar een voorbeeld van, het is een nazaat van de mechanische klokken die de Portugezen in China introduceerden. En thee is juist weer Chinees, maar de toevoeging van suiker en melk, en daarmee van het theelepeltje en het melkkannetje, is Europees.
Zo hebben we een hele stoet aan voorwerpen bedacht die een plaatsje krijgen in onze tentoonstelling “Yin en Jan, China en Nederland door Scheepvaart verbonden”. Om het onderscheid met de “objecten” uit onze museumcollectie te onderstrepen, hebben we deze alledaagse spullen oneerbiedig “meuk” gedoopt.
Inmiddels hebben we alle meuk zo’n beetje binnen. Een kwestie van een paar uur shoppen, maar ook van de juiste Chinese contacten; zij namen de gewenste spullen voor ons mee naar Nederland. Heineken in een Chinees flesje bijvoorbeeld of de Chinese variant van een Happy Meal (wees gerust: alleen de verpakking). Het makkelijkste dachten we voor het laatst te bewaren: een kerststalletje dus. Dat voorwerp symboliseert de 16de eeuwse introductie van het katholieke geloof in China. Nog altijd een marginale godsdienst in het Verre Oosten, maar niettemin zichtbaar aanwezig. Kennelijk is er echter geen vraag naar kerststallen in heidens Rotterdam want in de buurt van ons museum – toch een bedevaartsoord voor pleziershoppers – was geen stal te vinden.

Het ziet er dus naar uit dat ik mijn eigen kerststalletje moet opofferen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten