woensdag 11 mei 2011

Het noorden ligt gelukkig boven


“Leuk idee, maar dat zou ik wel even checken.”
Peter meent het. Onze technische voorman verstaat de kunst om roekeloze creativiteit te smoren in praktische realiteitszin. Met verve speelt hij de profetische boeman. En geef Peter eens ongelijk. Hij is immers de pineut als wilde ideeën van collega’s – ook die van mij - niet hufterproof blijken te zijn.
“Hoezo? Checken? Noord is toch noord? En west is toch west?”
We hebben het over Mercator. In september openen we een tentoonstelling over deze invloedrijke cartograaf. Mercator ontwierp in de 16de eeuw een wereldkaart die erg bruikbaar was (en is) voor zeelieden. Eentje waarop je makkelijk, met een rechte lijn, een route uit kunt stippelen. Daarna hoef je, bij wijze van spreken, alleen nog maar je kompas te volgen.
Leuk gegeven. Dat vraagt natuurlijk om een interactieve toepassing.
“Moet lukken! We leggen een oude zeekaart neer, vragen bezoekers om Batavia op te zoeken en de juiste windrichting te bepalen, en vervolgens moeten ze met een kompas aanwijzen waar het oosten is.”
Een inkoppertje.
“Tuurlijk”, beaamt Peter: “maar dan moet je wel checken of een kompas op die plek in het gebouw wel werkt. Door allerlei elektrische velden raakt een kompas makkelijk ontregeld.”
Tja, inderdaad een punt van zorg.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Niet veel later duik ik met Ron Brand, de conservator van de tentoonstelling, het depot in, op zoek naar twee kompassen. Die zijn snel gevonden. Voorzichtig rijden we de 19de eeuwse navigatieinstrumenten naar Deck 1, de tentoonstellingsvloer van Mercator waar nu nog “Bootvluchtelingen” staat. We houden halt op de plek waar volgens de ontwerptekening het spel met het kompas moet komen.
“Waar is volgens jou het noorden?”, vraag ik Ron.
Ron wijst trefzeker richting Coolsingel: “Daar zo’n beetje.”
Vol spanning kijken we naar de kompassen. De wankele wijzers zoeken enkele seconden onzeker naar het magnetische noorden. Tot onze opluchting wijzen ze inderdaad in de gewenste richting. Voor deze ene keer wordt Peters angst niet bewaarheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten