zondag 29 mei 2011

Nep-Chinees


“En ik ga ook weleens naar de nep-Chinees”, aldus een openhartige Fenmei terwijl ze op charmante wijze haar toehoorders van thee voorzag. Afgelopen donderdag waren we op bezoek in Kaap Belvédère, het thuishonk op Katendrecht van kunstenaarstrio Linda Malherbe, Joop Reijngoud en Fenmei Hu. Het Maritiem Museum heeft namelijk een trouwe club Vrienden die met lezingen en uitstapjes wordt gekoesterd. Deze keer lieten we ze onze wandelroute op Katendrecht volgen. Nog best een uitdaging, want deze wandeling door Rotterdams eerste Chinatown is gericht op bezitters smartphones die onderweg qr-codes met interessante informatie kunnen scannen.
“Wie van u heeft een smartphone bij zich?”, vroeg ik nadat de watertaxi mijn groepje Vrienden naast de SS Rotterdam aan wal had gezet.
“Bedoelt u een mobiel?”
Niemand dus.
Dat hadden we natuurlijk wel verwacht – de Vrienden zijn over het algemeen redelijk op leeftijd – en dus stapten we soepeltjes over op een old school stadswandeling. Collega Shaula en ik spuiden mondeling onze weetjes over Chinees Katendrecht, zo nu en dan afgewisseld met het collectief scannen van een qr-code. Met onze eigen smartphone uiteraard.
“Het is toch wat! Zo’n smart mobiel!”, hoorde ik een dame verzuchten.
Al met al werd het een interessante wandeling, die dus eindigde in Kaap Bélvèdere. Daar ondergingen de Vrienden een Chinese theeceremonie onder leiding van Fenmei. Nieuwsgierig geworden door alle historische feitjes uit de wandeling vroegen onze Vrienden Fenmei de oren van het hoofd.
“Spreken uw ouders ook Nederlands?”
“Als Chinezen geen brood eten, wat eten jullie dan bij het ontbijt?”
Dat soort praktische vragen.
Onze Vrienden bleken veel te verschillen van Chinese Nederlanders, maar gelukkig hadden ze een ding gemeen met Fenmei: een voorliefde voor babi pangang van de “nep-Chinees”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten