Je ooit afgevraagd wat al die mensen die in een museum werken nu de hele dag doen? In 'De educator vertelt' laat educator Robert van Herk zien wat hem dagelijks boeit en bezig houdt, welke interessante mensen hij ontmoet, welke leuke ideeën spontaan leiden tot nieuwe projecten en vooral wat er nu gebeurt achter de schermen van het Maritiem Museum Rotterdam.
donderdag 21 oktober 2010
8,1 miljoen Chineesjes en 1 Calimero
Laatst stuitte ik op een nieuw anglicisme: het woord infographic. Een infographic is een aantrekkelijk vormgegeven grafiekje boordevol statistische gegevens. Je kent ze wel: het Algemeen Dagblad grossiert erin. Met infographics kun je in een oogopslag een ingewikkeld verhaal vertellen. Heel efficiënt. Vandaar dat we ze in willen zetten voor onze tentoonstelling over China: Yin en Jan, China en NL door scheepvaart verbonden.
Een schone taak voor een educator, dus stortte ik me vol enthousiasme op de cijfers van het Rotterdams Havenbedrijf, zijn evenknie in Shanghai, het Centraal Bureau voor de Statistiek en legio andere bronnen. Al snel deden de getallen me duizelen. Punt is namelijk dat we havencijfers uit Rotterdam willen paren aan die van Shanghai; de economische groei in Nederland aan die van China; de bevolkingsgroei in ons land aan die van de Volksrepubliek; enzovoort. Dat zijn heel veel cijfers en sommige zijn erg indrukwekkend. Vooral de cijfers uit China doen je tollen.
Een voorbeeldje…
De bevolkingsgroei in China in 2008 bedroeg een bescheiden 0,63%, die in Nederland was nog iets kleiner: 0,44%. Weinig schokkend zul je denken, maar laat deze percentages nu eens los op de bevolkingsomvang. In China woonden in 2008 – naar schatting – 1.330.000.000 (1,3 miljard!) mensen. Er kwamen dus 8.190.000 (!) schattige Chinese baby’tjes bij.
Laat dit getal nu rustig bezinken…
8.190.000 nieuwe Chineesjes dus. Om al deze nieuwe wereldburgers te huisvesten heb je twaalf steden zo groot als Rotterdam nodig. Per jaar! En wat gebeurde er in 2008 in Nederland? Niet zo heel veel, bij ons zagen ongeveer 72.000 kaaskopjes het levenslicht.
Eén troost: in verwerkte tonnages en containers blijft havenstad Rotterdam een reus, maar alle andere cijfers uit China geven toch echt een Calimero-gevoel.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten