zondag 3 oktober 2010

Oprechte betweters


“Weet iemand van jullie wat de VOC is?”
Meer dan de helft van het gehoor van 25 kinderen steekt zelfverzekerd een vinger op. Het kleinste jongetje, strategisch op de eerste rij gezeten om niets te hoeven missen, zweeft bijna boven zijn stoel van enthousiasme. Conservator Sjoerd de Meer lijkt verrast door zoveel voorkennis. Hij deinst achteruit. Lichtelijk verstrooid wijst hij naar het jongetje: “Zeg jij het maar.”
“Dat waren schepen die… eh… ongeveer in 1600… naar Azië gingen voor peper en zo.”

Sjoerd geeft samen met collega-conservator Wouter Heijveld college voor de MuseumJeugdUniversiteit. Bij de musea in Leiden zijn dit soort moeilijke colleges door echte wetenschappers al twee jaar een groot succes. Collega-educator Hanneke heeft het Leidse initiatief omarmd en er een Rotterdamse draai aangegeven. We worden bijgestaan door het Natuurhistorisch Museum en het Historisch Museum en dit is ons tweede college uit een reeks van vier dat elk museum verzorgt. ‘Had de VOC een TomTom aan boord?’ is de retorische titel.

Wouter neemt het stokje van Sjoerd over. Hij wijst een plek aan op de enorme globe die hij uit het depot heeft gesleept: “Wie kan mij vertellen hoe deze verticale lijnen heten?”
“Meridianen!”, weten een paar kinderen.

Kennelijk oefent de MuseumJeugdUniversiteit vooral aantrekkingskracht uit op intelligente wijsneuzen. De aanwezige kinderen zijn oprechte betweters die graag het verhaal van Sjoerd en Wouter aanvullen met aanpalende kennis. Wel zo leuk voor onze conservators, want een beetje spannend is dit college wel. Ze zijn natuurlijk gewend om te spreken voor publiek, maar over het algemeen gaat het dan om vakgenoten of volwassenen die zich sociaal wenselijk weten te gedragen. Kunnen Sjoerd en Wouter ook een veeleisend gehoor van acht- tot twaalfjarigen boeien? Na een uurtje college kan deze vraag overtuigend worden bevestigd.

“Vonden jullie het niet een beetje moeilijk?”, probeer ik na afloop als ik de wijsneusjes naar de entreehal loods.
“Nee hoor, juist interessant!”, antwoordt het kleinste jongetje enthousiast.
“Dat over die breedtegraden en hoogtelijnen, wist ik allang!”, zegt een blond meisje.
Het niveau van het volgende college over piraten door conservator Irene Jacobs kan gerust worden opgeschroefd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten