zondag 10 oktober 2010

Koos Matroos en Kapitein Klip


Sinds enkele jaren worden kleuters die ons museum bezoeken op vakkundige wijze ingepakt door Rob Musters alias Koos Matroos. Uitgedost als zeeman en met een klarinet als lokfluit neemt hij onze jongste bezoekers mee op muzikaal avontuur in De Buffel. De kinderen zingen zeemansliedjes, leren en passant allerlei maritieme termen en besluiten met een gezamenlijk muziekstuk.
Hartstikke leuk.
Zo leuk, dat we Koos Matroos ook geschikt willen maken voor brede scholen. Dat betekent dat Koos een school bezoekt, daar wekelijks een les verzorgt en na vijf keer de kleuters alsnog op sleeptouw neemt naar De Buffel. Maar dan moet het “verhaal” van Koos wel fors worden uitgebreid.

“Zullen we Koos de wereld rond laten varen?”, opper ik. “Elke les naar een ander continent!”
“Goed idee, de kinderen gaan dan met Koos naar Amerika, maken we een reisje langs de Rijn en ontmoeten pinguïns op de Zuidpool”, vult Rob aan.
“Ah, dan weet nog wel iemand waar we inspiratie op kunnen doen”, zeg ik: “Kapitein Klip in Diergaarde Blijdorp.”

Net als Koos Matroos bij ons is Kapitein Klip al jaren een kleuterhit in de Diergaarde. Een afspraak is snel gemaakt en op vrijdagochtend schuiven we onopvallend aan in de Klipklas van het Oceanium, waar Adriaan van Linschoten, alias Kapitein Klip, de kleuters letterlijk aan zijn lippen heeft hangen. Kapitein Klip heeft natuurlijk alle wereldzeeën bevaren en net als Koos grossiert hij nautische vaktermen.
”Zo maatjes!”, brult hij: “Dan gaan we nu zwabberen!”
Twintig kleuters vegen het fictieve dek alsof hun leven er vanaf hangt.
“Zorg dat de zeilen genoeg wind vangen!”
Met bolle wangen blazen de kinderen zich de longen uit het lijf.
“En nu in pinguïnpas naar buiten!”, beveelt de kapitein na afloop. De kleuters waggelen enthousiast richting Haaientunnel.
Een uurtje Kapitein Klip staat garant voor veel inspiratie.

Voldaan fietsen we terug naar het museum, maar niet voor we hebben afgesproken dat Kapitein Klip ook een keertje bij Koos Matroos mag komen kijken… want Kapitein Klip allitereert dan lekker en weet misschien veel over alle dieren die je op zee tegen komt, zo muzikaal als onze Koos Matroos is hij natuurlijk lang niet.
En bovendien: wij hebben Dé Buffel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten